Erciş'te bir fotoğraf sevdalısı
Van'ın Erciş ilçesinde yaşaşan Ali Dağer, bir fotoğraf sevdalısı. Başta Erciş olmak üzere birçok yerin fotoğraflarını çeken Dağer'in Erciş'le ilgili fotoğrafları görülmeye değer. Ali Dağer ile fotoğrafları üzerine görüştük.
Kaç yaşında fotoğraf çekmeye başladınız? Bu merak nasıl gelişti? Fotoğrafa ilgim çok küçük yaşta başladı diyebilirim. İlkokolu Erciş Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda okudum. Kendisini minnetle andığım ve hiç unutmayacağım ilkokul öğretmenim Nihat Özür okulda fotoğraflarımızı Jubiter marka, üsten bakan makinelerle çekerdi ve siyah beyaz fotoğraflarımızı bizlere hediye ederdi. Fotoğrafla ilk tanışmam o zaman oldu.
Fotoğraflarla neyi anlatmaya çalışıyorsunuz? Fotoğraflarınızda neden bölge ön planda? Fotoğraf bir dildir. Yani anlatım şeklidir. Fotoğraflarla kendinizi, çevrenizi anlatırsınız. Bu yolla iletişim kurarsınız. Ve yaşamı anlatırsınız. Dünyada en iyi ve anlaşılır, görsel bir malzemedir. Konuşur, anlatır kendisini gösterir. Genellikle tarihi mekânları çekerim. Doğayı çekiyorum. Yaşadığımız alanların nasıl yok olduklarını, tarihin ve doğanın her gün biraz daha yok oluşa doğru gittiğini fotoğraflarda daha iyi görüyorsunuz. Tüm Türkiye'de tarihi mekânlar üzerine fotoğraf çalışması yaptım. Kendime ait mutevazı bir arşivim var. Bu arşivimi, dijital ortama aktarma imkânı bulamadım. Tek bir fotoğraf çekme tekniğim yoktur. Potre, insan, manzara, doğa gibi... Yaşamla ilgili her şeyi çekiyorum. İlgim biraz daha tarihsel mekânlar üzerinde yoğunlaşıyor. Daha önce bir iki sergi açtım. Sergi açmadan yana değilim. İnternet ortamında fotoğraflarımı değerlendirmek için küçük bir çalışmam var.
Anadolu'nun değişik kentlerinde sizin gibi fotoğrafla uğraşanlar var. Fakat bunlar hep 'gizli' kalıyor. Nedeni sizce nedir? Türkiye'de son yıllarda fotoğraf alanında çok ciddi bir ilerleme oldu. Bu inkâr edilemez. Fakat istenilen boyutta değil. Bu işi sadece gönül verenler kendi imkânlarıyla yapıyor. Fotoğraf birkaç ilde sıkışıp kalmış. Bence fotoğraf çekmek bir kültürdür. Bir yaşam şeklidir. Işık denilen sihirbazlarla her dakika yarış halindeyiz.
Fotoğraf çektiğinizde en çok neye dikkat edersiniz? Sade, anlaşılır, duygulu; aklınıza, gözünüze ve yüreğine hitap eden fotoğraflar çekmeye çalışırım. Fotoğrafın birkaç cümlede tanımını yapar mısınız? Fotoğrafın tanımı zor bir şeydir. Ve aynı zamanda görecelidir. Fotoğraf makinesi sihirbazın sopasıdır. Sihri ışıktır. Bir yarıştır. Bir dakika önce çektiğiniz fotoğrafı bir daha çekemezsiniz.